Ciekawostki - Fakty Kaliskie

kontrast:
wielkość czcionki:
A- A+
Dzisiaj jest: 20 czerwiec 2021 Godzina:
imieniny: Florentyna, Michał

Wyszukiwarka

Formularz kontaktowy

Skontaktuj się z nami

Top 1

Top 2

Top mały 1

Top maly 2

Ciekawostki

Bruksela zajadała rogale św. Marcina

Z czym kojarzy się Dzień św. Marcina? Oczywiście z pysznymi rogalami. I właśnie tymi zajadano się w Brukseli. Okazją był dzień patrona Poznania, który już po raz ósmy odbył się w siedzibie Biura Informacyjnego Województwa Wielkopolskiego w stolicy Belgii. Wydarzenie otworzył wicemarszałek Krzysztof Grabowski, który podkreślił, że nasz region słynie z wielu charakterystycznych dla niego dań, ale też bogatej historii i kultury.

Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 400 gości, w tym posłów do Parlamentu Europejskiego,  przedstawicieli Komisji Europejskiej, Europejskiego Komitetu Regionów oraz korpusu dyplomatycznego. Wśród nich znaleźli się m.in. Elżbieta Bieńkowska – unijna komisarz ds. rynku wewnętrznego, przemysłu, przedsiębiorczości i MŚP, Artur Orzechowski – ambasador RP w Królestwie Belgii, a także Jacek Grabowski i Ireneusz Bochenek -  konsulowie RP w Królestwie Belgii. W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele polskich samorządów, reprezentanci biur regionalnych, międzynarodowych organizacji i stowarzyszeń oraz Wielkopolanie mieszkający w stolicy Belgii. - Nasze święto na dobre zakorzeniło się już w tradycji brukselskiej, ale cieszy mnie fakt, że wiele osób, które chcą poznać bliżej kulturę i tradycję Wielkopolski, bierze udział w wydarzeniu po raz pierwszy- mówił podczas otwarcia wicemarszałek Krzysztof Grabowski. Dzień św. Marcina na stałe wpisał się już w kalendarzu brukselskim jako wielkopolskie święto, które cieszy się ogromną popularnością.

Główną atrakcją wieczoru były rogale świętomarcińskie wypiekane na miejscu przez wielkopolskich cukierników. Są one pierwszym produktem z naszego regionu, który został wpisany do unijnego rejestru produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym i są w środowisku międzynarodowym rozpoznawalnym symbolem Wielkopolski. Wydarzenie uświetniła Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”, która na zaproszenie Departamentu  Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu przyjechała do Brukseli zaprezentować wielkopolskie specjały. Grupa pochodzi z powiatu kępińskiego z południowej Wielkopolski i bierze aktywny udział w rozwoju obszarów wiejskich na swoim terenie. Stowarzyszenie działa na obszarze gmin Baranów, Bralin, Kępno, Łęka Opatowska, Perzów, Rychtal i Trzcinica. W swojej strukturze skupia zainteresowanych rozwojem regionu przedstawicieli trzech sektorów: publicznego samorządy gmin, instytucje, gospodarczego lokalni przedsiębiorcy, rolnicy, społecznego lokalne organizacje i aktywne grupy mieszkańców. Zanim członkowie LGD z powiatu kępińskiego zaprezentowali się przed szeroką publicznością mieli okazję przyjrzeć się pracy Parlamentu Europejskiego. Na zaproszenie deputowanego Andrzeja Grzyba zwiedzili siedzibę władz UE.

Wśród zaprezentowanych przysmaków znalazła się m.in. kiełbasa biała parzona wielkopolska, która w tym roku otrzymała unijny certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego i jest już piątym produktem z Wielkopolski z tym odznaczeniem. Goście mogli skosztować również tradycyjne wędliny, sery, grzyby, nalewki, soki naturalne oraz inne specjały kuchni wielkopolskiej.

Od trzech lat w wydarzeniu udział biorą Lokalne Grupy Działania z Wielkopolski, których przedstawiciele częstują uczestników typowymi regionalnymi przysmakami, wśród których znajdują się m.in.: borowiki wielkopolskie czy szeroki asortyment lokalnych wyrobów wędliniarskich.

Inicjatywa organizacji „Dnia św. Marcina” sprawia, że Wielkopolska  staje się coraz bardziej rozpoznawalna w stolicy Unii Europejskiej, a pieczone na miejscu przez cukiernika rogale zyskują wielkie grono międzynarodowych fanów. Prezentacja produktów regionalnych to jedna z form promocji województwa wielkopolskiego w  Europie, które od kilku lat jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Część artystyczną zapewniła Interdyscyplinarna Grupa Teatralna Asocjacja 2006, która zaprezentowała krótką etiudę o postaci i życiu św. Marcina. W wyjątkową atmosferę poznańskiej parady świętomarcińskiej wprowadzili gości szczudlarze.
AW, fot. autor

Inside Max P

Inside 2

Kategorie P

3R

4R

Poziomy Bottom

5R

Google Ads

Redakcja portalu

https://www.facebook.com/faktykaliskiepl

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor prowadzący
Anna Miklas-Pęcherz 

Redakcja telewizji

Oglądaj nas na kanale 232 i/ lub 140 

Multimedia Polska/ Vectra oraz na kanale YT

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor naczelna
Agnieszka Gierz

Fundacja Reakcja

Nadawcą Telewizji Kalisz 

i wydawcą portalu faktykaliskie.pl jest Fundacja Reakcja

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 607 942 977
e-mail: biuro@fundacja-reakcja.pl

Prezes fundacji
Marcin Spętany

https://www.fundacja-reakcja.pl/