Wydarzenia - Fakty Kaliskie

kontrast:
wielkość czcionki:
A- A+
Dzisiaj jest: 18 kwiecień 2021 Godzina:
imieniny: Alicja, Apoloniusz

Wyszukiwarka

Formularz kontaktowy

Skontaktuj się z nami

Top 1

Top 2

Top mały 1

Top maly 2

Wydarzenia

Profesjonalny kelner kluczem do sukcesu zawodowego ZDJĘCIA

Przygotowanie nakrycia stołu dla zagranicznej delegacji, obsługa gości i bieg z przeszkodami z tacą w ręku – między innymi z takimi konkurencjami musieli zmierzyć się 10 października uczestnicy konkursu „Profesjonalny kelner kluczem do sukcesu zawodowego”. Zmagania po raz szósty przeprowadzono w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu. Wzięli w nich udział uczniowie szkół gastronomicznych z Wielkopolski.

W części merytorycznej przed zawodnikami postawiono trzy wyzwania. Polegały na: przygotowaniu nakrycia stołu dla 4 osób na oficjalne przyjęcie dla delegacji zagranicznej; przygotowaniu pierwszego nakrycia stołu dla 1 osoby do określonego menu, a także obsłudze gości z uwzględnieniem podania karty menu, przyjęcia zamówienia, uzupełnienia  nakrycia zgodnie z zamówieniem oraz podania zamówionych napojów bezalkoholowych zimnych.

W części sprawnościowej uczestnicy pokonywali z tacą tor przeszkód na dystansie 150 metrów.

Nad przebiegiem  konkursu czuwały organizatorki: Karolina Kościuszko i Honorata Karbowniczek. Jury przewodniczyła Ewa Wawrzyńczak. Młodzieży kibicowali zaproszeni goście, opiekunowie oraz  uczniowie ZSHG. Jak podkreślają jurorzy zawodnicy wykazywali się niezwykłą fantazją, kreatywnością oraz zwinnością.

Była to już szósta edycja zmagań kandydatów na kelnerów. Celem konkursu jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami i szkołami gastronomicznymi, zachęcanie młodzieży do doskonalenia zawodowego i pobudzanie jej rozwoju, promocja młodych talentów, integracja szkół oraz popularyzacja dbałości o  estetykę nakrycia stołu i doboru zastawy, a także  szkła do określonego menu.

Laureaci VI Wielkopolskiego konkursu „Profesjonalny Kelner – kluczem do sukcesu zawodowego”:  

I miejsce: Dominika Osiewała – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, reprezentantka gospodarzy imprezy, przygotowana  przez panią Lidię Kwaśnik.

II miejsce: Erika Świętanowska z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, przygotowana przez panią Elżbietę Sell.

III miejsce: Karolina Birecka z Zespołu Szkół Kształcenia Ustawicznego  im. Stanisława Staszica  w Kościelcu, przygotowana przez panią Kingę Czupryńską.

MIK za: Aneta Marchwicka, fot. ZSGH

Kategorie P

3R

4R

Poziomy Bottom

5R

Google Ads

Redakcja portalu

https://www.facebook.com/faktykaliskiepl

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor prowadzący
Anna Miklas-Pęcherz 

Redakcja telewizji

Oglądaj nas na kanale 232 i/ lub 140 

Multimedia Polska/ Vectra oraz na kanale YT

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor naczelna
Agnieszka Gierz

Fundacja Reakcja

Nadawcą Telewizji Kalisz 

i wydawcą portalu faktykaliskie.pl jest Fundacja Reakcja

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 607 942 977
e-mail: biuro@fundacja-reakcja.pl

Prezes fundacji
Marcin Spętany

https://www.fundacja-reakcja.pl/